pondelok, 25. mája 2015

Mad Max: Fury Road


„Ako sa svet rúcal, bolo stále ťažšie rozlíšiť, kto je šialenejší. Ja... alebo všetci ostatní.“

Jeden z najočakávanejších filmových trhákov tohto roku konečne dorazil do kín. Je to doslova kinematografická udalosť, ktorú si rozhodne netreba nechať ujsť. Génius George Miller oživil hrdinu svojej predošlej trilógie v nadupanom akčnom filme a dal do toho všetko, čo sa na poriadny blockbuster patrí; slušný príbeh, metalovú hudbu, silné a bláznivo vyzerajúce autá, piesočnú búrku, bandu šialených chlapov, zohaveného diktátora, krásne ženy, gitaru šľahajúcu plamene a v neposlednom rade aj pás cudnosti.

Hlavného hrdinu Maxa Rockatanskeho, utekajúceho pred vlastnou minulosťou cez nehostinnú púšť, viac nestvárňuje Mel Gibson. Pôvodne bola rola ústrednej postavy ponúknutá Heathovi Ledgerovi, no po jeho smrti v roku 2008 sa príležitosť presunula k Tomovi Hardymu, známemu napríklad z posledného Batmana, kde si zahral úlohu teroristu Banea. Samotný Max v celom filme prehodí sotva desať viet, čo v praxi znamená, že každý toho narozpráva viac, ako on, no Hardyho chrapák tejto snímke vôbec nechýbajú.


Divák si rozhodne mohol popásť oči aj na ženskom obsadení. Jednoruká imperátorka Furiosa sa nám objavuje v podaní Charlize Theron. Rosie Huntington-Whiteley, Courtney Eaton, Riley Keough a Abbey Lee zasa na prvý pohľad jemné ženy, či skôr majetok, obávaného diktátora Immortana Joea, ktorého stvárnil Hugh Keays-Byrne. Zaujímavosťou je, že práve tento herec si už v sérií Mad Max raz zloducha zahral.

Postapokalyptický svet chaosu, bláznov a rozpadnutej spoločnosti sa Millerovi z 80% podarilo stvárniť skutočnými filmovými efektmi, kaskadérmi a explóziami. Do chýbajúcich 20% spadá zrejme len nejaký ten skok z cisterny uháňajúcej minimálne 140 km/h a väčšina scén z piesočnej búrky. Za toto má u mňa rozhodne palec hore, pretože, ak si to porovnáme s posledným Hobitom, Peter Jackson rozhodne netuší, ako by mali vyzerať šikovné efekty. Miller ukázal, že nie všetko musí nutne ísť cez CGI.


Výborné spracovanie potvrdzuje vlna pozitívnych recenzií všade na internete, či vysoké hodnotenia od Rotten Tomatoes alebo ČSFD. Mad Max: Fury Road je nesporná dokonalosť v každom ohľade. Netreba zabudnúť ani na skvelý soundtrack z dielne Toma Holkenborga aka Junkie XL, rozhodne ho odporúčam napočúvať. 

Fakty
Austrália, USA, 2015, 120 min, sci-fi akčný dobrodružný thriller
Hrajú: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, High Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley a ďalší.
Réžia: George Miller
Scenár: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Kamera: John Seale
Hudba: Tom Holkenborg aka Junkie XL

Hodnotenie podľa ČSFD: 89% (ku 25.5.2015)

MOJE HODNOTENIE: 98%

pondelok, 18. mája 2015

Alien Isolation

Čo cítite keď viete, že ste na vesmírnej stanici a skoro každý koho stretnete Vás chce zabiť? Čo cítite keď počujete rýchle kroky, ktoré smerujú k Vám? Čo cítite keď máte zbraň, no predsa nie ste predátor? Presne tak. Je to strach. Hru Alien Isolation by som si dovolil nazvať aj "horror hrou roka 2014." Ak si pospomíname na staršie časy zistíme, že horror hier ktoré prerazili nie je až tak veľa - napríklad najznámejšie hry roku 2014 - Alien Isolation, Five Nights at Freddy's či Among the Sleep. Keď sa presunieme v čase o rok dozadu príde mi na myseľ Outlast či Slender: Arrival. A o zopár rokov skôr tu bola aj Amnesia, Penumbra či Dead Space. Jednoducho povedané, Alien Isolation mi pripomína kombináciu spomínaných hier - Amnesia + Outlast + Dead Space =  logické hádanky, skrývanie pred predátorom a prostredie vesmírnej stanice. Dej sa odohráva v roku 2137 na vesmírnej stanici Sevastopol. Hlavná hrdinka, Amanda Ripley, pátra po svojej mame. Uprostred toho všetkého stanicu napadne neznámy mimozemský organizmus ktorý vyzabíjal drvivú väčšinu posádky. Okrem Aliena sú vaši nepriatelia aj Looteri ktorí sa pokúšajú zneužiť zlú situáciu vo svoj prospech. Okrem nich sa na stanici nachádza aj zvláštna skupinka robotov - Androidov.
 
Zdroj : www.gamespot.com
Počas hry nastane viac než dosť zvratov, po istom čase Vám začnú liezť na nervy. Oproti iným surival stealth hrám má Alien špecifickú vlastnosť, ktorá sa v horror hrách takmer nepoužíva : zbrane. V hre budete používať brokovnicu, revolver či plameňomet. Okrem týchto zbraní si taktiež môžte "vycraftiť" molotov, dymovnicu alebo návnadu. To všetko samozrejme záleži od toho, či dané súčiastky nájdete. Tieto veci sa taktiež dajú upgradovať na vyššie leveli. V hre nájdete množstvo iných, alternatívnych ciest ktorými sa dá prejsť. Po skončení hry som mal nazoaj zmiešané pocity. Bola to kombinácia sklamania, radosti a očakávania. Hra bola všeobecne spravená podľa filmu Votrelec z roku 1979 - ak ste videli film určite si všimnete "výzdobu" stien, staré počítače či dvere, ktoré sa otvárajú na senzor pohybu. Hra bola vyvíjaná spoločnosťou SEGA - tvorcovia série Total War, Company of Heroes či Football Manager. K hre bolo vydaných spolu 8 DLC. Za zmienku by stálo "Last Survivor," DLC ktoré je spravené ako pôvodný film. Hru prejdete za 15 hodín, v prípade rýchlejšieho postupu aj za 10. Z hry Alien Isolation sa zatiaľ predalo okolo 2 miliónov kusov, a počet stále rastie. Hra beží na engine, ktorý bol vyrobený práve pre Alien Isolation. Tento "nemenovaný" engine má perfektnú optimalizáciu. Hra bola vyvinutá pre PC, PS3, PS4, X360, XOne, no stále sa považuje za next-gen. Na Alien Isolation potrebujete mať aspoň Intel Core2-Duo s taktom 3,16GHz, 4GB RAM, grafickú kartu GeForce GT 430 a 35GB na harddisku. Hra Alien Isolation sa dá kúpiť cez Steam za 49.99€.

Celkové zhodnotenie : 

Plusy : 
+ Hra na mačku a myš
+ Zbrane
+ Dlhá kampaň
+ Vynikajúce zvuky
+ Optimalizácia
+ Málo bugov
+ Rozšírenie cez DLC

Mínusy : 
- Rýchlosť Aliena
- Časté nehody, dôvod na predlženie herného času

MOJE HODNOTENIE : 92%

piatok, 27. marca 2015

Far Cry 4

V poslednom čase, a všeobecne za celý čas som pravdepodobne nehral príbehovú FPS hru v Himalájach s peknou grafikou. A dočkal som sa. Nástupca tretieho dielu z mojej obľúbenej série Far Cry dorazil, a ja som sa od začiatku nemohol dočkať na strieľanie po zvieratách. Tentokrát hráme za Ajaya Ghaleho, ktorý prichádza do Kyratu aby splnil posledné želanie svojej matky : rozprášiť jej popol v horách. No aby to nebolo veľmi nudné, na začiatku spoznáme hlavného antagonistu Pagana Mina. 
Zdroj : far-cry.ubi.com
Pagan je podľa mňa zároveň najlepšia postava hry, síce sa považuje za hlavného antagonistu. Hra je klasicky spravená podľa vzoru Ubisoftu : veľký otvorený svet, pekná grafika, dlhá kampaň, a RPG systém. No od tretieho dielu v sérii je zvykom pridať GPS veže ktoré blokujú signál, a tábory plné nepriateľov. Oproti Far Cry 3 je tu napriek tomu niekoľko zmien : lezenie po stenách, výber misií, jazdenie na slonoch, Outpost Master, AutoDrive a iné. Lezenie po stenách sa da uskutočniť pomocou horolezeckej súpravy a dá sa vyliezť na skoro každú nižšiu stenu. Jazdenie na slonoch je odblokovateľný skill ktorý vie byť v správnej chvíli veľmi nápomocní : môžte odhadzovať nepriateľov, a zároveň strieľať z veľkej zbrane. Ďalšou zaujímavou funkciou je AutoDrive - ak sa dostanete na hlavnú cestu, auto či štvorkolka Vás automaticky zavedie do bodu Vášho záujmu. Outpost Master je nepovinná "misia" - odblokujete tábor za pomoci luku alebo za iných ťažších podmienok. Hra beží na ťažko modifikovanom Dunia Engine, ako predchodca Far Cry 3. Všeobecne sa dá Far Cry 4 a Far Cry 3 prirovnať ku Windows 7 a 8 : Windows 8 je zjednodušená verzia Windowsu 7 s malými zmenami. Keďže Ubisoft na svojich hrách väčšinou zapracuje, ani tento krát nemôže chýbať rozširovanie cez DLC. Momentálne sú dostupné DLC : Valley of Yetis, Escape from Durgesh a Overrun. Na hru potrebujete počítač s 64-bitovým systémom Windows 7 alebo novší, procesor Intel-i5 s taktom 2.6GHz, 4GB RAM, 2-gigovú grafickú kartu nVIDIA GTX 460 a minimálne 30GB voľného miesta na disku.
                                                                      Zdroj : gamesradar.com
Celkové zhodnotenie : 
Plusy : 
+ Veľký otvorený svet
+ Vlastný výber misií
+ Nepovinné aktivity
+ Skilly (rozdelené na skilly "Slon" a "Tiger")
+ Dĺžka kampane
+ Výber zbraní
+ Prídavné DLC

Mínusy : 
- Dvojča Far Cry 3

MOJE HODNOTENIE : 92%

sobota, 14. marca 2015

Watch_Dogs

Úprimne povedané : hier s tematikou pomsta tu bolo už nespočetne veľa krát. No pomsta hackera je predsa niečo iné, nepoznané. Hlavná postava je Aiden Pearce, skúsený hacker ktorý má prístup do ctOS. Pomocou tohto systému dokáže ovládnuť skoro celé Chicago. Keďže hra bola vyvíjaná spoločnosťou Ubisoft, treba očakávať klasické prvky : veľký otvorený svet, široký výber skillov, next-gen grafika a efekty, sídla nepriateľov ktoré sa dajú odblokovať potichu alebo nahlas a veže ktoré blokuju GPS signál. Áno, vo väčšine hier používajú tieto prvky, no aj tak sa hernej komunite vždy páčia. Príbeh je celkom obyčajný - havarujete, a aby ste prišli až na koniec reťaze, musíte zabiť veľa ľudí. 

Zdroj : geforce.com

Samozrejme nechýbajú zvraty, dobrá akcia a sledovačky. Na hre sa mi páči výber štýlu hrania - väčšinu z misií môžte prejsť tichým spôsobom. Všeobecne je celé Chicago spravené veľmi pôsobivo - každá osoba v meste má vlastný život, prácu, príjem a taktiež špecifickú vlastnosť. Často hľadá "spôsoby mučenia," tri krát vo väzení, či prostitúcia. To všetko je opis ľudí z Chicaga v budúcnosti.Celú hru považujem za slušnú konkurenciu série GTA. Podľa slov Ubisoftu sú bugy v hre zabudované schválne, no nikto nevie či je to tak, alebo sa hra opäť nepodarila. Ďalšou pozitívnou vecou ktorá sa mne osobne páči je rozšírenie obsahu cez DLC. V DLC "Bad Blood" hráte za Raymonda Kenneyho, alebo lepšie známeho ako T-Bone. Watch Dogs beží na Disrupt Engine, ktorý je zle optimalizovaný. Celá hra je veľká 14GB, po nainštalovaní má 25GB. Na rozbehnutie hry potrebujete minimálne 4-jadrový Intel 2 Duo, 1-gigovú grafiku GTX 460 a 6GB RAMky. Hra Watch_Dogs je dostupná na Steame a Uplayi za 29,99€. DLC Bad Blood stojí 14,99€.

Zdroj : kotaku.com

Celkové zhodnotenie : 

Plusy : 
+ Veľký otvorený svet
+ Výber štýlu hrania
+ Rôzne aktivity v hre ( mimo deja)
+ Veľa, dobre rozdelených skillov
+ Dĺžka kampane
+ Široký vyber zbrani
+ Hudba (výber hudby z mobilu, rádia)
+ Prídavné DLC

Mínusy : 
- Bugy vedia občas pekne naštvať
- Optimalizácia

MOJE HODNOTENIE : 88%

piatok, 13. marca 2015

Kandidát

"Myslím, že tu dlho nebol film, ktorý by bol žánrový a zároveň sa dotýkal toho, čo sa aktuálne v krajine deje. Celkom sme sa do toho trafili."

(Maroš Hečko, autor scenáru)

Je pravdou, že všeobecná úroveň slovenských filmov je v súčasnosti veľmi nízka, a drvivá väčšina filmových kritikov sleduje snímky, ktoré vznikajú na našom území len veľmi neradi. Kandidát je však iný. Tvorcovia sľubovali, že táto zmes výbornej komédie a kvalitne spracovaného thrilleru poskytne akési americké spracovanie, že jeho kvalita sa bude vynímať popri šedom priemere slovenskej kinematografie. Podarilo sa mu to? Zrejme áno.

Je pravdou, že film Kandidát som si vychutnal v kine na jednej z premiér, no predsa mi padlo vhod, že som si ho s odstupom jedného roku pozrel opäť, a že som si ho mohol vychutnať s triezvou hlavou. Je predsa iné sledovať film, o ktorom si dosť veľa prečítate, o ktorom si pozriete dokumentárny film. Poďme si spolu Kandidáta rozobrať, a postupne si prebrať jej vizuálne i dramatické spracovanie.

Zdroj: totalfilm.cz

Ako som už spomenul, skepticizmus voči domácej tvorbe začína rapídne narastať, a jedným z mála dôvodov, prečo si Kandidáta zapli aj ľudia, ktorí filmy rozdeľujú na tie kvalitné a otrasné je partia tvorcov, na čele s Matúšom Hečkom, ktorý spísal knižnú predlohu spoločne s Michalom Havranom a Jonášom Karáskom. Posledný menovaný vo svojom mladom veku stihol vyštudovať VŠMU, stať sa riaditeľom GunPowder, a niekoľko rokov strávil v zahraničí, a filmové znalosti ktoré nadobudol sa rozhodol preukázať vo svojom prvom celovečernom filme. 

Je zaujímavé, že Kandidát vznikol v dobe, kedy sa naplno prejavila známa kauza Gorila, no ako komentoval Hečko, "jedná sa len o šťastnú náhodu, na ktorej sme sa veľmi dobre zasmiali. Celý film má prvky čierneho humoru, myslím, že sme zaujímavo doladili dvoch hlavných hrdinov - odpočúvačov," komentoval pre denník SME tesne po premiére filmu. 

Z veľkého množstva názorov ma zrejme najviac zaujal ten od používateľa nunka na stránke ČSFD.cz, kde poznamenal, že tento film sa vybral iným smerom ako doterajšia domáca produkcia. Neexistuje iná možnosť, ako súhlasiť. Či už z dramatickej, alebo z vizuálnej stránky, Kandidát pôsobí sebavedomo, predáva sa sám, nepredávajú ho autori, či celebrity prezentujúce film v kine, ktoré podpisujú autogramy. Asi sa už niekoľkýkrát opakujem, ale na Karáskovom snímku si cením najviac zrejme práve humor, ktorý sa mne ako človeku, ktorý už zrejme ani viac sarkastický byť nemôžu nemohol nepozdávať. To s akým nadhľadom a s akou neuveriteľnou "noblesou" bol tvorcami podávaný pozdvihuje Kandidáta na absolútne inú úroveň.

Zdroj: kinema.sk

Ďalšou kapitolou je výber hercov. Či už dôrazný a presvedčivý Marek Majeský, alebo príjemná Monika Hilmerová dokumentujú to, že Kandidát miestami zosmiešňuje všetky slovenské filmy naokolo. Je paradox, že herci, ktorých takmer žiadni iní režiséri do svojich filmov nevyužívali (pokiaľ nerátame 'seriály') takto skvele do filmu zapadli, alebo lepšie povedané je to len ich nedocenený talent na podobné roly, ktorý ostatní režiséri nevideli? Skvelým príkladom je Michal Kubovčík, ktorého sa priznávam do Kandidáta videl len v zábavnom programe Haló. Svoju povesť fenomenálneho zabávača nezaprel ani v tejto snímke. S Michalom Dlouhým spolu vytvorili geniálnu dvojku, ktorá mi spríjemnila celý večer, a najmä scénky so sarkastickými narážkami na Čechov, respektíve aj na Slovákov stáli skutočne za to.

Ak môžem niečo kritizovať, tak to je rozhodne zvuk. Čo sa týka strihu a všetkých ostatných aspektov, vrátane titulnej piesne od umelca menom Vec, vytknúť sa nedá rozhodne nič, avšak práve zvuk tvorcom zrejme nevyšiel podľa očakávaní. Bolo to až príliš cítiť, a miestami to kazilo dojem z filmu, avšak naozaj len miestami.

Kandidát mal takmer všetko. Aj napriek tomu, že ma absolútne prekvapil záver, a stavím sa, že nie len mňa, no vo všeobecnosti bol Kandidát perfektným filmom. Dokonale vystihol naivitu ľudí a tú laickú dôveru typu, čo mi povedia, to je pravda. Naozaj by som začal uvažovať nad tým, že by si bol filmovým ekvivalentom povinného čítania. Otvorilo by to mnohým oči. Samozrejme však s cenzúrou (pochopiteľne, pokiaľ vám vo filmoch vadia nadávky ako samotné, tak Kandidát nie je pre vás, avšak aj odborníci sa zhodli na tom, že v tomto prípade sa výrazne podieľajú na tvorbe atmosféry. V takomto prípade sú ospravedlniteľné, nie?)

Fakty
Slovensko, 2013, 106 min., komediálny trhiller
Hrajú: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Kubovčík, Michal Dlouhý, Pavel Slabý, Ján Jackuliak, Pavel Nový, Milan Chalmovský, Roman Luknár a ďalší.
Réžia: Jonáš Karásek
Predloha: Michal Hečko & Michal Havran ml.
Scenár: Michal Hečko, Michal Havran ml., Peter Balko
Kamera: Tomáš Juríček
Hudba: Matúš Široký

Hodnotenie podľa ČSFD: 69% (ku 13.3.2015)

MOJE HODNOTENIE: 75% 

pondelok, 2. marca 2015

Zopár zaujímavých faktov, ktoré ste vo filme (ne)postrehli

Za pomoc pri vytváraní faktov ďakujeme používateľovi David3141 na webstránke www.csfd.cz.


  1. Vo večerných správach vždy vysielajú reportáž, ktorá sa Vás týka, presne v okamihu, keď zapnete televíziu.
  2. Filmoví hrdinovia zásadne nepoužívajú myš. Tam, kde my potrebujeme dvakrát kliknúť, oni 3 minúty píšu. Pritom všetci píšu všetkými prstami a nemusia sa dívať na klávesnicu.
  3. Ak je zamilovaný film z Paríža, musí byť z okna bytu jedného, alebo druhého zaľúbenca vidieť Eifellovku.
  4. Ranený hrdina je vždy ranený do ramena, alebo do boku, aby pri ošetrovaní vynikla hra jeho bicepsu, alebo ABS svalstva.
  5. Ak sa svieti sviečkou v tuneli, alebo jaskyni, vždy je prievanu-vzdorná.
  6. Všetky telefónne čísla v amerických filmoch začínajú na 555, to znamená, že v USA je len 9999 telefónnych účastníkov.
  7. Nech spraví hrdina akýkoľvek obrovský prúser, vrátane zničenia zemegule, vždy mu všetci odpustia. Stačí povedať: I'm soooooooooooooorry. Čím dlhšie soooo, tým väčšie odpustenie.
  8. Nevernému manželovi manželka odpustí len v prípade, ak sa milenka pokúsi zavraždiť, zamordovať, alebo ináč zničiť neverníkovu manželku, rodinu, deti, byt, auto, psa, škrečka...
  9. Počas jazdy autom je úplne v pohode rozprávať sa so spolujazdcom a pozerať všade, len nie na cestu.
  10. Študentky, predavačky a nezamestnaní bývajú v bytoch s rozlohou 200 metrov štvorcových zariadených dizajnérskym nábytkom.
  11. Vyťahovať okienko, strechu či auto zamykať je úplne zbytočné.
  12. So svojimi trápeniami sa treba zverovať zásadne len ľuďom, ktorých prvýkrát vidíte a tí vás vypočujú, poradia a nikdy nezradia.
  13. Akýmkoľvek počítačom sa do niekoľkých sekúnd dostaneš do najtajnejšej databázy ktorejkoľvek veľmoci.
  14. Pred každou budovou, kde potrebujete zastaviť je vždy voľné aspoň jedno miesto na parkovanie.
  15. Ak ťa prenasledujú v meste, utekaj do centra, tam je určite dav alebo veľká premávka a ľahko sa stratíš.
  16. Ak sa ti minie strelivo, nezúfaj, určite máš náhradný zásobník, aj keď si práve vyskočil z postele.
  17. Súčasťou každého policajného vyšetrovania je návšteva striptízového baru.
  18. Pokiaľ stojíte stratení uprostred neznámej štvrte a potrebujete lano, tehlu či kladivo, v okruhu 10 m určite všetko nájdete.
  19. Bezdomovci majú zuby biele ako čerstvo napadaný sneh.
  20. Ak pred sebou podržíš stôl, neprestrelia ho ani strely z guľometu či samopalu.
  21. Sklo cez ktoré vyskočíte vás určite neporeže (podobne je to aj s ohňom).
  22. Ak sa k výbuchu postavíš chrbtom, určite ti neublíži, prinajhoršom ťa iba odhodí.
  23. Benzín sa vám nikdy neminie a zvlášť, keď ste auto ukradli. Ukradnuté auto má totiž vždy plnú nádrž.
  24. Jazyky požiaru sa vždy šíria iba rýchlosťou bežiaceho človeka.
  25. Hlavný hrdina pri zranení nikdy necíti bolesť. Vždy ju prejavuje až vo chvíli, keď mu nejaká žena ošetruje rany.
  26. Zranenia sa zahoja ešte v ten istý deň a nezanechávajú žiadne jazvy.
  27. Tvoja baterka, ktorá ti 10 rokov spoľahlivo slúžila, zlyhá v okamihu najväčšieho nebezpečenstva.
  28. Ak sviečku v ruke zdvihneš trochu vyššie, určite dosvieti až na koniec 100-metrovej chodby.
  29. Pri policajnej naháňačke sa zakaždým nejaké auto ocitne nad priepasťou. Ak v ňom sedí kladná postava, prežije, ak grázel, zletí dolu.
  30. Pri jazde autom musíš volantom ustavične pohybovať, aj keď uháňaš po úplne rovnej ceste.
  31. Vzájomne sa zraziace autá musia vždy vybuchnúť.
  32. Pre väčšinu ľudí nie je problém pristáť s lietadlom, keď dostávajú inštrukcie z riadiacej veže.
  33. Ak sa náhodou rozhodneš na ulici tancovať, všetci v okolí budú určite poznať kroky.
  34. Dokonca aj mních v ďalekom Tibete hovorí plynule tvojím jazykom.
  35. Vo všetkých hoteloch majú postele špeciálne prikrývky tvaru L, ktoré siahajú žene pod bradu a mužovi po pás.
  36. Filmové hrdinky/hrdinovia si ráno nikdy neumývajú zuby a ich partneri ich aj napriek tomu vášnivo bozkávajú.
  37. Každý taxikár už počul vetu: "Sledujte to auto!" a s radosťou ho prenasledoval, až pokiaľ z jeho auta neostala kôpka šrotu.
  38. Pri súboji s viacerými protivníkmi sa netreba ničoho báť - vždy na vás totiž zaútočí len jeden z nich. Ostatní predvádzajú prázdne pohyby okolo a čakajú, kým sa na nich dostane rad.
  39. Čokoľvek platíte, nemusíte sa dívať do peňaženky. Vždy sa Vám predsa podarí vytiahnuť tú pravú bankovku.
  40. Kedykoľvek sa vám alebo niekomu inému stane nejaká malá nehoda, musíte sa spýtat ženy alebo dieťaťa, ktorým sa nič nestalo, či "Je v poriadku".
  41. Na akýkoľvek hudobný nástroj ktorý nájde kladný hrdina dokáže hrať.
  42. Okuliare sa nikdy nezarosia keď prejdete zo zimy do tepla.
  43.  Do igelitových tašiek sa vždy vojde veľa vecí, napriek tomu sa nikdy nepretrhnú. 
  44. Žiadny zlodej nikdy neukradol mince, len bankovky.
  45. Pri písaní textových dokumentov nespraví nikto preklep, a to sa ani nepozerá  na klávesnicu, nepoužíva  kurzor a medzerník.
  46. Každému hackerovi sa podarí uhádnuť heslo, a to hneď na prvý či druhý raz.
  47. Pokiaľ v aute nesedí hlavný hrdina a strelí sa doňho okamžite vybuchne. 
  48.  Ženy sa zobudia vždy namaľované a s dokonale upraveným účesom.
  49. Hocikto si dokáže hocikoho preklepnúť na internete za pár sekúnd bez použitia špeciálnej námahy
  50. Mimozemštania snažiaci sa podmaniť ľudstvo sa "vrhnú" vždy na USA.
  51. V každom unesenom lietadle je vždy bývalý agent FBI, ktorý vie pilotovať lietadlo, doktor, žena s plačúcim dieťaťom, krása žena a protivný blbec. 
  52. Ak kladná postava uteká, nič (ani guľky zo samopalu) ju nezastavia. 
  53. Vo všetkých filmov vydávajú údere päsťou zvuky.
  54. V cudzom počítači nie je potrebné nič hľadať všetko je na pracovnej ploche ľahko viditeľné.
  55. Na pláži nájdete len modelky a kulturistov. Nikdy napr. skupinku dôchodcov z východného Nemecka. 
  56. V prípade potreby dramatickej zápletky seriálu príde každý v správnu respektíve nesprávnu chvíľu na správne miesto.

streda, 25. februára 2015

Prokletý ostrov | Shutter Island

Asi neznám film, který by mě více zmátl, překvapil a zaujal jako Prokletý ostrov uznávaného režiséra Martina Scorseseho. A právě proto se tento film stal jedním z mých nejoblíbenějších. Ale pozor, tento druh filmu příliš není pro ty, co mají radši nenáročné romantické komedie...

Film začíná ve chvíli, kdy detektiv Edward Daniels (Leonardo DiCaprio) se svým parťákem Chuckem (Mark Ruffalo) připlouvají na trajektu k tzv. Prokletému ostrovu, na kterém leží velká psychiatrická léčebna pro nejnebezpečnější zločince. Detektivové zde mají vyšetřit útěk jedné z pacientek. Brzy však zjistí, že záhadný útěk zdaleka nebude jediná zvláštnost na tomto ostrovu. 

zdroj: http://it.wikipedia.org/

To je tak vše, co můžu prozradit, abych vám nezkazil zážitek z filmu. Ten totiž sází na překvapení, zvraty v ději a matení diváka, což se mu opravdu daří. Když už si totiž myslíte, že víte, jak se říká, „Vo co gou“, tak to si s vámi film pravděpodobně jen hraje a skutečnost je úplně jiná. Tedy já alespoň neznám nikoho, koho by film nepřekvapil. Ale zato znám spoustu lidí, kteří film nepochopili a na konci byli zmateni z toho, co tedy vlastně byla pravda a co ne. Proto tento film není pro každého. Pokud jste zvyklí  u filmu odbíhat do kuchyně pro svačinku, bavit se u něj s kamarády a jste zkrátka ten typ, co má rád nenáročné filmy, které není potřeba pořádně sledovat, do Prokletého ostrova se raději nepouštějte. Tohle je přesně ten film, který si neustále říká o pozornost a pořádně si ho užijete jen za vhodné atmosféry.

Já osobně bych vám doporučil pustit si ho v pozdní večer. Nejlépe zhasnout světlo, rozsvítit maximálně lampičku, donést si malé pohoštění, usadit se a... však to znáte. Nemá smysl si takovýto film pouštět za jízdy v autě, to opravdu ne.


Možná bych zde měl napsat i něco negativního, ale nějak mě nic nenapadá. Shutter Island patří k filmům, které jsem viděl už hodněkrát a když ho vidím už obeznámený s koncem, můžu si teprve pořádně užít tu propracovanost, jakou se tento film může pyšnit. Už od začátku je tam hodně náznaků a skrytých nápověd, kterých si na poprvé nevšimnete. Ale samozřejmě už to pak není takové překvapení jako poprvé. No zkrátka pokud jste tento film poslední roky přehlíželi a ještě jste ho neviděli, tak je na čase to napravit.


MOJE HODNOCENÍ: 98%

piatok, 20. februára 2015

The Imitation Game


„Niekedy práve tí, u ktorých by to nikomu nikdy nepadlo, urobia veci, ktoré by nikomu nenapadli.“

Mám rád filmy s vojnovou tematikou. Zrejme hlavne preto, že ukazujú niečo, čo som (našťastie) nezažil, no fascinuje ma to do istej neopísateľnej miery (možno práve preto, že to nikdy ani zažiť nechcem). Tak som sa vybral na The Imitation Game, film osemkrát nominovaný na Oscara. Držím mu palce na 87. Annual Academy Awards, pretože má veľké šance zabodovať.

Morten Tyldum sa rozhodol natočiť životopisný príbeh profesora matematiky Alana Turinga, okorenený trochou thrilleru a drámy. Popravde, nikdy som o tomto nórskom režisérovi nepočul a jeho predošlé filmy s podivnými názvami nevyzerajú ako niečo, čo by som si chcel pozrieť, ale The Imitation Game zvládol skvele. Potvrdzuje to aj prvá z oscarových nominácií, za najlepšieho režiséra.

Zdroj: en.wikipedia.org


Druhá je za najlepšieho herca v hlavnej roli. Benedict Cumberbatch bol, podľa môjho názoru, tutovka. Herec jeho formátu sa od Sherlocka cez Hobita dopracoval k historickej postave, vďaka ktorej sa nielenže podarilo skrátiť druhú svetovú vojnu o dva roky a zachrániť tak 14 miliónov ľudských životov, ale položil základy prvým počítačom. Jeho herecký výkon bol obdivuhodne presvedčivý, v mimike, gestách, vyjadrovaní aj emóciách. Skrátka som mu túto postavu veril vo všetkých ohľadoch. Mimochodom, Cumberbatch sa skvele hodí na výstredných géniov so sklonmi k sociopatií či spoločenskej neohrabanosti. Alana Turinga  stvárnil presne takto, no niet veľkého génia bez štipky bláznovstva. Čo bolo pre mňa nesmierne prekvapujúce, Alan Turing bol homosexuál, napokon donútený k trýznivej chemickej liečbe, šialenstvu a samovražde. Vzhľadom k udalostiam posledných týždňov to bola z istého hľadiska veľmi dobre načasovaná premiéra, aj keď len u nás, keďže oficiálne tento film prvýkrát premietali na niekoľkých filmových veľtrhoch na jeseň minulého roka.

Tretia nominácia, najlepšia herečka vo vedľajšej roli, vojvodkyňa-pirátka Keira Knightley v úlohe emancipovanej Joan Clarke. Do príbehu sa dostáva vylúštením krížovky v novinách, neskôr si s Alanom vybuduje nevšedný vzťah, no napokon ju Alan necitlivo odoženie, v snahe chrániť ju, keďže ju m svojim spôsobom nesmierne rád. Aj tak však nechápem, ako niekto môže odohnať Keiru Knightley?!

Ďalšie z nominácií sú za scenár, naozaj vydarený, výpravu, strihhudbu (odporúčam vypočuť si, na starosť ju mal harrypotterovský Alexandre Desplat).

No a o čom je vlastne celý film? Najväčší matematický géniovia Británie majú zapríčiniť jeden z najdôležitejších zlomov Vojny – rozlúštiť nerozlúštiteľný nacistický kódovací systém, Enigmu. Malá skrinka na šifrovanie správ o každom pohybe nemeckých jednotiek, na prvý pohľad nič zložité. Je však oveľa špecifickejšia ako taký Polybiov štvorec alebo binárna sústava. Pre lepšiu predstavu, Enigma mala každý deň 159 000 000 000 000 000 000 možných kľúčov na rozšifrovanie správy. No iba jeden z nich bol ten správny. Nemci však vždy o polnoci tento kľúč zmenili a prvú správu podľa neho odoslali o šiestej ráno, takže náš tím kryptológov, nainfikovaný sovietskym špiónom, mal presne 18 hodín na zistenie kľúča, inak ich práca vždy o polnoci vyšla navnivoč a museli začať odznova. Bola to najprešpekulovanejšia mašinka v histórií, takmer neprelomiteľná, no aj tak sa to v Bletchley Parku, po dvoch rokoch tvrdej prehrávanej vojny podarilo, a to veľmi prekvapivým spôsobom. Ani vo sne by vám nenapadlo, aké dve slová treba z celej nemčiny poznať, aby ste rozlúštili najdokonalejší šifrovací stroj.

Zdroj: www.blackfilm.com


Obsadenie The Imitation Game je vskutku lahôdka, objavujú sa nám známe tváre, ako lannisterovský Charles Dance, známy tiež z Votrelca 3, Mark Strong a.k.a. Lord Blackwood zo Sherlocka Holmesa, či Rory Kinnear z niekoľkých Bondoviek, Zaujímavosťou je, že medzi hercami je uvedený aj Winston Churchill a Adolf Hitler, hoci si „zahrali“ len v autentických záberoch.

A to je ďalšia výborná vec, možnosť sledovať priebeh vojny aj cez skutočné snímky, nielen prostredníctvom natočených scén bombardovania Londýna, postupu vojenských ponoriek či tankov. Niektoré z týchto dotočených pasáží boli zvládnuté výborne, iným chýbala autentickosť efektov, ale o to, koniec-koncov, v tomto filme šlo len pre načrtnutie atmosféry.

Takmer by som bol zabudol na ôsmu nomináciu, za najlepší film, nespochybniteľne zaslúženú.

The Imitation Game odporúčam milovníkom histórie, ale aj každému, kto chce spoznať 50 rokov prísne tajenú pravdu o jednom z najdôležitejších činov druhej svetovej vojny.

Fakty
Veľká Británia, USA, 2014, 114 min, historická životopisná dráma
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong, Allen Leech, Winston Churchill (a.z.), Adolf Hitler (a.z.) a ďalší.
Réžia: Morten Tyldum
Predloha: Andrew Hodges (kniha)
Scenár: Graham Moore
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Alexandre Desplat

Hodnotenie podľa ČSFD: 82% (ku 20.2.2015)

MOJE HODNOTENIE: 92% 

streda, 18. februára 2015

Noah (Noe)

Ťažko povedať prečo je Noe až tak všeobecne neobľúbený, prečo má až tak nízke hodnotenia na najznámejších filmových stránkach, no jednoznačne je hlavným dôvodom zlé využitie obrovskej perspektívy tohto veľkolepého snímku, ktorý predstavoval dobrodružný film s biblickou zápletkou.

Keď magazín Forbes uverejnil obrovský článok o tom, aká obľúbená je v súčasnosti Biblia u filmárov, absolútne neklamal. Ani v najmenšej časti článku. Nesmierné množstvo rôznych tvorcov sa rozhodlo pre tvorbu z tejto tradičnej literatúry, a pomaly tak zisťujeme aké zaujímavé sú tradičné motívy, ktorých sfilmovanie sme si predtým nevedeli predstaviť. Poďme však naspať k Noahovi, na ktorom som bol v kine ešte oveľa dávnejšie, a to aj napriek drobnej nevôli. 

Je nesmierne náročné a absolútne zbytočné hodnotiť Noaha ako dramatické dielo, keďže tvorcovia neprišli z ničím novým, čo nechcem rozhodne spochybňovať, keďže som už spomenul aká 'populárna' v súčasnosti Biblia je, čo znie možno divne, ale je to tak. Film Darrena Arofonskyho napokon dopadol ako prepadák v očiach odborníkov, avšak ako geniálne dielo v očiach niekoľkých laikov. 

Zdroj: wikia.com

Noe je výplodom kvalitných filmárov, avšak nakoniec môže vyznieť ako chaos, ako historický film kombinujúci rodinné scény s depresívnymi momentmi. Ako tvrdí napríklad aj POMO na ČSFD, vizuálne krásne, obsahovo strašne rozporuplné. Čo sa týka technickej stránky úžasné. Naozaj som vždy obdivoval ľudí, ktorí sledujú snímok po snímku a hľadajú vo filme chyby, a naozaj som bol prekvapený, že v tomto našli len dve, a dokonca len banality. Naozaj chválitebné.

Pochvalu si zaslúžia aj herci, najmä Russell Crowe, ktorý snáď nevie podať zlý herecký výkon a Emma Wattson, ktorá sa vymámila z tieňa Hermiony, a ukázala, že je naozaj geniálnou herečkou, ktorá je aj napriek mladému veku jedna z najlepších na svete. Povedzme narozdiel od Daniela Radcliffa, ktorého kvality rozhodne nespochybňujem, no jednoducho to je Harry, iné roly mu skrátka nepristanú. 

Možno sa zdá, že Noaha len chválim a alibisticky tvrdím, že nesplnil požiadavky širokej verejnosti, no faktom je, že je nakoniec bohužiaľ aj napriek všetkým pozitívnym atribútom vyznie len ako 138 minút chaosu a nudy. Každopádne si myslím, že 58% na ČSFD je nesmierne málo, a že z tohto pohľadu je Noe nedocenený. 

MOJE HODNOTENIE: 70%

Tomáš Čorej,  korektúra Veronika Franková, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

sobota, 14. februára 2015

GALÉRIA: Pozrite si hračky inšpirované k filmu Jurský svet

Film Jurský svet, resp. v originálnom znení Jurassic world bude mať v slovenských a českých kinách premiéru už 11. júna, a len prednedávnom vyšiel prvý trailer k tomuto filmu Colina Trevorrowa. Vo filme sa predstavia Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins a mnoho ďalších. Od Jurského sveta sa očakáva, že bude najlepším dobrodružným snímkom roka. 

Pozrite sa na tieto hračky, ktoré k tomuto filmu vytvoril Hasbro, medzi ktorými sa nachádza aj Indominus Rex. 







Zdroj: comingsoon.net






Malý Herkules

Dnes je Valentín, špeciálny deň, kedy sa pochopiteľne žiadajú aj špeciálne recenzie. Rozhodli sme sa spracovať najhorší film podľa ČSFD i IMDb, teda Malý herkules, ktorý som (bohužiaľ) videl. Teda, vopred upozorňujem, že tento film radšej naozaj nepozerajte, ani ja som neplánoval, no zvedavosť z pojmu 'najhorší film na svete' bola priveľká.

Je naozaj zaujímavé, že pre Mohameda Khashoggiho to bol prvý a posledný film, ktorý režíroval. Teda, čudoval by som sa, keby mu ešte nejaké štúdio navrhlo spoluprácu. Je jednoduché kritizovať, avšak pri sledovaní Malého Herkula som sa hanbil aj za tvorcov. Či už sa bavíme o dejovej línii, dramaturgii, či technickej stránke filmu, nedá sa nájsť naozaj žiadne pozitívum. Teda, teším sa, že sa to celé skončilo happyendom, ale to je tak asi všetko. Niekoľko ľudí sa pýtalo na internetových diskusiách, či sa dá Malý Herkules vôbec prežiť. Ťažko odpovedať. Prežiť sa každopádne dá, no zanechá to na vás nezmazateľné škvrny. 

Nechcem vedieť čo by sa stalo, keby som si pozrel Herkula v 3D, už z 2D som bol naozaj znechutený. Veľmi sa teším, že Richard Sandrak sa aj vďaka tomuto filmu zviditeľnil a stal sa z neho jeden z najvýraznejších postáv detskej kulturistiky, a taktiež som sa tešil, že sme vo filme videli Brooke Hogan, ktorá bola ako jedna z mála naozaj vžitá so svojou rolou. 

Pokiaľ mi neveríte, že je Malý herkules taký zlý ako hovorím pokojne ma kontaktujte a tento film si pozrite, no ako píšem, nezaručujem vám, že vás to nejakým spôsobom nepoznačí. Každopádne percentuálne nehodnotím, lebo by som sa hanbil dať 2%. Prajem príjemného Valentína :)

piatok, 6. februára 2015

TRAILER #2: Paul Blart: Mall Cop 2 + detaily

Aj napriek tomu, že sa to zdalo nepravdepodobné, film Paul Blart: Mall cop sa dočkal svojho pokračovania, a to aj napriek tomu, že prvý diel nezožal očakávaný úsmev. Veľa sa však ohľadom tohto filmu zmenilo. Režisér, kameraman, v podstate drvivá väčšina štábu. Zmenilo sa pochopiteľne aj herecké obsadenie, ten najpovolanejší Kevin James však ostal a opäť sa podieľal aj na tvorbe scenáru.

Premiéra nového Mall copa bude už 17. apríla v amerických kinách a jeho tvorcovia oficiálne predstavujú druhý trailer k tejto komédii. Dej by sa tentokrát nemal odohrávať v nákupnom centre, ale obľúbenom stredisku podobných filmov - v Las Vegas. Paul Blart zamieri do tejto destinácie aby sa zúčastnil Expo so svojou dcérou predtým, ako odíde na vysokú školu. Avšak, celé to nebude až tak pokojný výlet, ako by sa na prvý pohľad zdalo. 

Pre zaujímavosť, film Poliš z obchoďáku, ste mali možnosť vidieť aj vďaka slovenskej TV Markíze, ktorá ho odvysielala v lete. Bude zaujímavé sledovať, či kúpi aj pokračovanie série.


Zdroj: comingsoon.net

štvrtok, 5. februára 2015

FOTO & VIDEO: Prvý plagát a trailer k filmu Poltergeist!

Film Poltergeist prezentuje štúdio 20th Century Fox, a premiéru bude mať už 24. júla tohto roku. Postarajú sa o neho legendárny filmový tvorca, Sam Raimi preslávený Spidermanom, či legendárnym Evil Dead, spoločne s režisérom Gilom Kenanom. Ako informuje comingsoon. net, Poltergeist má byť jedným z najväčších filmových prekvapení roka, a jednoznačne sa môže stretnúť s veľkým úspechom. 




Prvý trailer


Zdroj: cinemablend.com, comingsoon.net
Foto: cinemablend.com, comingsoon.net



utorok, 27. januára 2015

Dishonored

Byť obvinený z niečoho čo ste nespravili - to dokáže človeka naštvať. A vždy Vás bude prenasledovať takmer jedna, jediná myšlienka : pomsta. Pomsta je druhé meno hry Dishonored. Hlavný protagonista hry, Corvo Attano, bol kedysi hlavným ochrancom cisárovnej. Tú však zabili nájomní vrahovia - assassini. Cisárovná Vám umiera v náručí, a hovorí posledné prianie : aby ste zachránili jej dcéru Emily, dedičku trónu. Všetci ostatní ochrancovia prichádzajú zdesení. Všetci vinia Vás, za to čo ste nespáchali. A tak sa vydávate na svoju cestu pomsty a záchranu Emily. Hra beží na Unreal Engine 3 s dobrou optimalizáciou, na rozbehnutie hry nepotrebujete špeciálne dobrý počítač, stačí mať 3GHz procesor, 4GB RAM-ku, a 9GB voľného miesta na disku.

Zdroj : epicbattleaxe.com


Celá hra je zasadená v steampunkovom meste Dunwall. Kedysi to bolo sídlo kráľovnej, no dnes je to iba upadajúce mesto, postihnuté potkaním morom. Architektúra je inšpirovaná viktoriánskym anglickom, a Amerikou v 18. storočí. Mesto navrhol a zhotovil Viktor Antonov, tvorca legendárneho City 17, z hry Half-Life 2. Zaujímavosťou je, že Vaše správanie má vplyv na celé mesto : ak sa rozhodnete pre cestu neľútostného vraždenia, mor v meste sa zhorší. V hre je perfektne naprogramovaná A.I, aj po najmenšom podozrení prehľadáva miesto. Celá hra sa skladá z 9 hlavných misií, no ak by ste ich ukončili predčasne, hra niekedy ponúka aj vedľajšie misie. V hre je jednoduchší RPG systém, stačí zbierať runy (Runes) alebo "kúzelné kosti" (Bone Charms). Tým získate možnosť odblokovať špeciálne schopnosti ako zastavenie času, prevteľovanie a iné.

 
Zdroj : digitalspy.com
V prípade, že prejdete hlavnú kampaň a stále nemáte dosť z univerza Dishonored, je tu stále možnosť dokúpiť si DLC. The Knife of Dunwall, a Brigmore Witches, sa zaoberajú Daudom, vrahom cisárovnej. V Dunwall City Trials máte možnosť otestovať svoje schopnosti - ako tichý zabijak, alebo ako bežec. Posledné "DLC" - Rat Assassin, je obdoba Fruit Ninja. V tejto hre však nesekáte ovocie, ale potkany. Hru Rat Assassin je možné stiahnúť zadarmo na zariadenia s iOS. Hra Dishonored stojí na Steame 14,99€, no v zľave stojí aj 3,74€.

Celkové zhodnotenie:

Plusy:
+ Pekná grafika
+ Optimalizácia
+ Celkom veľké a otvorené priestory

+ Možnosti, výber vlastného štýlu hrania
+ Rozšírenie obsahu pomocou DLC
Mínusy:
- A.I môže robiť niekedy problémy


MOJE HODNOTENIE: 98%

sobota, 24. januára 2015

Top 10 rolí Johnyho Deppa

Johnny Depp patrí k hereckým legendám, a v súčasnosti ho možno považovať za jedného z najlepších hereckých tvorcov vôbec. Webstránka cinemablend si pre nás pripravila nesmierne zaujímavý rebríček 10 najlepších Johnnyho rolí zostavených podľa Seana O'Connella. Ako by ste ho zostavili vy? Neváhajte sa vyjadriť v komentároch.

Úloha č. 10, Sir James Matthew Barrie, Finding Neverland (Hľadanie krajiny - nekrajiny)


Úloha č. 9, Tom Hanson, 21 Jump Street


Úloha č.8, Willy Wonka, Charlie and the Chocolate factory (Charlie a jeho továreň na čokoládu)


Úloha č.7, Sam, Benny & Joon


Úloha č.6, Raoul Doke, Fear & Loathing in Las Vegas (Strach a hnus v Las Vegas)


Úloha č.5, Ed Wood, Ed Wood



Úloha č.4, Gilbert Grape, What's eating Gilbert Grape? (Čo žerie Gilberta Grapa?)


Úloha č.3, Jack Sparrow, séria filmov Pirates of the Caribbean (Piráti z Karibiku)


Úloha č.2, Donnie Brasco, Donnie Brasco


Úloha č.1, Edward Scissorhands, Edward Scissorhands


Zdroj a foto: www.cinemablend.com






pondelok, 19. januára 2015

Na svete je prvý televízny spot na film Focus, v hlavnej úlohe Will Smith

Warner Bros Pictures predstavuje ďalší veľkolepý film, konkrétne Focus. Dnes nám toto štúdio odprezentovalo prvý televízny spot k tejto snímke. V hlavnej úlohe by sa mali predstaviť Margot Robbie s Willom Smithom a Rodrigom Santorom. Hlavným pútačom by však mal byť práve Smith, ktorý je známy najmä z Ja Legendy, alebo Mužov v čiernom. 



O scenár a réžiu sa postarala dvojica Glen Ficarra a John Requa, ktorí v minulosti režírovali úspešný film Crazy, Stupid Love. Istý druh romantiky zachovali aj vo filme Focus, keďže sa má jednať o ľúbostnú komédiu s drsným nádychom. Len počas dnešného dňa sa odvysielal vôbec prvá reklama na Focus, ktorý sa v premiére odvysiela už 27. februára. Tak čo, tešíte sa? 


Zdroj: comingsoonnet.com

nedeľa, 18. januára 2015

FOX plánuje obnoviť legendárny seriál X-Files

Seriál X-Files, alebo Akty X patrí k legendám kinematografie. Príbehy o skvelých agentoch FBI si našli milióny fanúšikov. V roku 2002 sa však tvorcovia so seriálom rozhodli skončiť, a rozhodli sa stanoviť finálne číslo všetkých častí na 202. Zdá sa však, že až tak finálne nie je. 



Predseda televíznej skupiny FOX, Gary Newman dnes slávnostne oznámil na kanáli TCA, že už rokoval s Chrisom Carterom z dôvodu obnovenia tejto seriálovej klasiky. Newman zároveň dodal, že by bol veľmi šťastný, keby si v nových X-Files zahrala stará partia hercov vrátane Davida Duchovneho a Gillian Anderson. Povedal však, že to nie je potvrdené, a že o bližších informáciách zatiaľ nechce rozprávať. 

Ako sme už spomenuli, Akty X možno považovať za seriálovú legendu. Točili sa od roku 1993, a len dvaja hlavní herci Duchovny a Anderson boli vďaka úlohám agenta Muldera a agentky Scullyovej nominovaní 21 krát na cenu EMMY. Tvorcovia neskôr vydali aj videohru a pomáhali aj pri tvorbe celovečerného filmu s rovnakým názvom. Tak čo, tešíte sa na nové X-Files? 

Zdroj a foto: comingsoon.net

sobota, 17. januára 2015

Oscary 2015: Kompletné nominácie

Iste, sme recenzisti, a venujeme sa najmä recenziám, no rozhodli sme sa, že náš projekt bude venovaný aj najaktuálnejším filmovým novinkám. Začneme hneď pomerne veľkolepo, zoznamom kompletných nominácií na zisk Oscarov 2015, ktoré sme sa dozvedeli len prednedávnom. Pochopiteľne sme vybrali len tie najdôležitejšie kategórie, pokiaľ chcete všetky, tak si pozrite oficiálnu stránku Oscarov.


Najviac nominácií získali filmy Birdman a The Grand Hotel Budapest, obidva konkrétne deväť. Zabodoval však aj The Imitation Game s ôsmymi nomináciami, či Eastwoodov American sniper so šiestimi. Rovnaký počet získal aj Boyhood

Meryl Streep opäť vylepšila svoj neprekonateľný rekord, keď je na Oscara nominovaná už 19. krát, čo je absolútne bláznivé číslo. Tentokrát si ju vyslúžila ako herečka vo vedľajšej úlohe v muzikále Into the Woods. Zaujímavé bude sledovať aj príbeh Roberta Duvalla, čerstvého oslávenca 84. narodenín, ktorý je taktiež nominovaný na najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Je to pre neho siedma nominácia. Stal sa tak najstarším mužským účastníkom užšieho výberu. Najstarším nominantom vôbec je však Emmanelle Riva, ktorá sa predstavila v snímke Amour, ktorá je mimochodom podľa nás fantastická. 

Prejdime teda k samotným nomináciám. 

Najlepší film

American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Teory of Everything
Whiplash

Najlepší režisér

Alexando G. Inarittu (Birdman)
Richard Linklater (Boyhood)
Benett Miller (Foxcatcher)
Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)
Morten Tyldum (The Imitation Game)

Najlepší herec

Steve Carell (Foxcatcher)
Bradley Cooper (American Sniper)
Benedict Cumberbatch (The Imitation Game)
Michael Keaton (Birdman)
Eddie Reddmayne (The Teory of Everything)

Najlepšia herečka

Marion Cotillard (Two Days One Night)
Felicity Jones (The Theory of Everything)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Gone Girl)
Reese Witherspoon (Wild)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Robert Duvall (The Judge)
Ethan Hawke (Boyhood)
Edward Northon (Birdman)
Mark Ruffalo (Foxcatcher)
J.K. Simmons (Whiplash)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Patricia Arquette (Boyhood)
Laura Dern (Wild)
Keira Knightley (The Imitation Game)
Emma Stone (Birdman)
Meryl Streep (Into the Woods)

Najlepšia kamera

Emmanuel Lubezki (Birdman)
Robert Yeoman (The Grand Budapest Hotel)
Lukasz Zal & Ryszard Lenczewski (Ida)
Dick Pope (Mr. Turner)
Roger Deakins (Unbroken)

Najlepší zahraničný film

Ida (Poľsko)
Leviathan (Rusko)
Tangerines (Estónsko)
Timbuktu (Mauritánia)
Wild Tales (Argentína)

Najlepší animovaný film

Big Hero 6
The Boxtrolls
How to train your dragon 2
Song of the Sea
Tale of Princess Kaguya

Trailery

The Grand Budapest Hotel


Birdman


The Imitation Game


American Sniper


Boyhood


Zdroj: oficiálna stránka Oscarov, vrátane foto