nedeľa 11. januára 2015

Návšteva starej dámy (Friedrich Dürrenmatt)

 Autor tragikomédie Friedrich Dürrenmatt je známy hlavne kvôli svojim atypickým až pesimistickým názorom. Komédiu považoval za jediný žáner, ktorý dokáže vyjadriť tragiku doby. Stará pani vystupuje ako pokušiteľka občanov a ich reakcie  majú ukázať  "ľudskú ochotu zvyknúť si na neľudské podmienky". Vo svojom diele satirickými prostriedkami kritizoval vtedajšiu spoločnosť. Zastával názor, že všetko sa dá kúpiť peniazmi, ktoré podľa neho ešte viac kazia svet. 

Scéna dotvára dej ilúziou chudoby mesta. Na stenách budov sú prilepené útržky z novín, či kníh.  Repliky z nich počujeme v priebehu hry aj z úst jednotlivých postáv. Do scény je zakomponovaná aj stanica s búdkou Prednostu stanice. 


Premiérou scénografky Soni Mrázovej bola práve táto inscenácia, vďaka ktorej doteraz spolupracuje  s divadlom Jonáša Záborského v Prešove. 


Zdroj: www.djz.sk

 Autorkou kostýmov je scénografka Anita Szökeová. Jej návrhy  majú pripomínať divákom, že chudobný môže byť ktokoľvek, či už je to učiteľ, lekár, policajt,   alebo starosta mesta. Mravný postoj obyvateľov krachujúceho mestečka sa  postupne mení,  čo môžeme vidieť aj na zmene kostýmov. Dotrhané a zaprášené šedočierne kostýmy sa v priebehu hry zamieňajú na žiarivo žlté. 


Inscenácia miestami pripomína grotesku, hlavne vďaka živej klavírnej hudbe Martina Husovského, ktorý sa po celý čas nachádza na scéne ako Prednosta stanice.

Manželia Stražanoci, ktrorí stvárňujú hlavné postavy, hrajú veľmi reálne, čo prispieva aj k celkovému dojmu predstavenia. Avšak pri ostatných postavách v deji sa už režisér snažil o ich štylizáciu.

Tempo predstavenia sa stále stupňuje počtom postáv, ktoré sa prikláňajú na stranu starej dámy.  Gradovanie deja vzvrcholí okamihom , keď  všetky postavy, okrem Illia sú na jej strane. Tempo zastaví až redaktorka, ktorá predstavenie vráti o scénu dozadu.

Divadelná sezóna Prešovského divadla 2012/2013 nie je zameraná jedným smerom, ale je inšpirovaná  citátom Wiliama Shakespeara "Celý svet je divadlo."  Žijeme vo svete, v ktorom nezodpovedné zaĺlžovanie takmer zrazilo svetovú ekonomiku na kolená.  Preto v súčasnosti uvedenie inscenácie "Návšteva starej dámy" nemá za úlohu otvoriť  oči publiku, ale vyjadruje tvrdú kritiku spoločnosti.

V každej divadelnej sezóne  nájdeme v  réžii umeleckého šéfa  Michala Nahlíka predstavenie, ktoré má slúžiť ako zrkadlo doby. Tento režisér, ktorý už v DJZ režíroval 17 predstavení, tvrdí že táto divadelná hra bude, bohužiaľ, aktuálna vždy. Sám chcel túto inscenáciu uviesť už skôr, no čakal, kým budú na ňu herci pripravení.




Napísané 'Kamilou', projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára