piatok 16. januára 2015

RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční

"Musíme nájsť Marvyho!" (Frank) - "Veď on zomrel pred rokom." (pani) - "No tak, on už tak zomrel asi stokrát."

Je zaujímavé, že všetky hviezdy akčných filmov sa postupne dávajú aj na takéto 'lacnejšie' komédie. Je pravda, že vo viacerých prípadoch som doslova znechutený, Bruce Willis však rozhodne nesklamal. Áno, RED som si nezapínal príliš nadšený, vypýtal som ho však s úsmevom na perách. Chcelo to trochu prepracovať zápletku a pokojne z toho mohol byť jeden z filmov roka 2010. 

Joe a Erich Hoeberovci nerobili nikdy väčší film, seriál, či dokument. Práve ich viacerí vinia z toho, že sa RED nestal kultom, ale len nadpriemerným akčným filmom, práve ich scenár bol ostro kritizovaný u viacerých kritikov. Osobne však nemám rád kritizovanie jednotlivých tvorcov (pokiaľ nerátame hercov), pretože je ťažko nadávať na scenár, keď nevieme, či nebol robený na mieru režisérovi a podobne. Hoebercov v podstate nikto pred filmom, ktorý mal formálne meno Cooper nepoznal, a dodnes sa snažia čo najúčelnejšie vyhýbať médiám. Pravdou však je, že odviedli dobrú prácu, keďže sa postarali o celú časť preprodukcie od námetu až po finálnu verziu scenárov. Zdá sa však, že nápadov majú stále dosť, keďže by mala už v tomto roku vzniknúť tretia časť. Paradoxné je, že o nej vieme snáď len to, že scenár majú robiť práve Hoeberovci, a že tam bude hrať Bruce Willis. Nič viac, nič menej, žiadne videá, len prázdne špekulácie, že by sa vo filme mohli objaviť Hopkins, či Brian Cox. Uvidíme. 

Zdroj: cinemaview.sk

K prvému dielu, ktorý tu rozoberám. Bruce nesklamal, naopak bol úžasný a rozhodne si získal sympatie mnohých fanúšikov na celom svete. Veľmi ma mrzí, že tvorcovia nenechali viac priestoru Morganovi Freemanovi, ktorého postava bola geniálna, no každopádne musíme akceptovať rozhodnutie Roberta Schwentkeho, ďalšieho zaujímavého režiséra z Nemecka, ktorý tiež nikdy predtým projekt podobných rozmerov nerobil. 

Mary Parker a Helen Mirren vás prekvapili svojou hereckou 'flexibilitou', a ukázali vám, že dokážu zahrať naozaj všetko. Len herečky ich formátu sa dokážu vžiť aj do takýchto absolútne nezvyčajných úloh, len herečky ich formátu ich veľmi dobre zvládnu. Treba však spomenúť aj iných hercov, tých, ktorým mená sa nespomínajú dokonca ani v titulkoch - komparzistov, ktorých bolo rozhodne mnoho. Veľmi zaujímavé je, že keď sa natáčala jedna zo strieľačiek v Toronte ľudia volali na políciu, pretože si mysleli, že sa odohráva reálna streľbu. 

Zdroj: bratislavskenoviny.sk

Poďme si to nejako finálne zhodnotiť. RED mal všetko, napätie, humor, akciu, no ako som spomenul, chýbalo mu niečo, čo by ho povýšilo na vyšší filmový level, teda z nadpriemernej snímky na maximálne kultovú. Škoda. 

Fakty
USA, 2010, 107 minút, komédia/akčný/krimi/trhiller
Hrajú: Bruce Willis, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker, Helen Mirren, John Malkovich, Karl Urban, Richard Dreyfusss a ďalší.
Réžia: Robert Schwentke
Scenár: Joe & Erich Hoeberovci
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: Christophere Beck


Hodnotenie podľa ČSFD76% (ku 16.1.2015)

MOJE HODNOTENIE: 75%

Tomáš Čorej, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára