piatok 13. marca 2015

Kandidát

"Myslím, že tu dlho nebol film, ktorý by bol žánrový a zároveň sa dotýkal toho, čo sa aktuálne v krajine deje. Celkom sme sa do toho trafili."

(Maroš Hečko, autor scenáru)

Je pravdou, že všeobecná úroveň slovenských filmov je v súčasnosti veľmi nízka, a drvivá väčšina filmových kritikov sleduje snímky, ktoré vznikajú na našom území len veľmi neradi. Kandidát je však iný. Tvorcovia sľubovali, že táto zmes výbornej komédie a kvalitne spracovaného thrilleru poskytne akési americké spracovanie, že jeho kvalita sa bude vynímať popri šedom priemere slovenskej kinematografie. Podarilo sa mu to? Zrejme áno.

Je pravdou, že film Kandidát som si vychutnal v kine na jednej z premiér, no predsa mi padlo vhod, že som si ho s odstupom jedného roku pozrel opäť, a že som si ho mohol vychutnať s triezvou hlavou. Je predsa iné sledovať film, o ktorom si dosť veľa prečítate, o ktorom si pozriete dokumentárny film. Poďme si spolu Kandidáta rozobrať, a postupne si prebrať jej vizuálne i dramatické spracovanie.

Zdroj: totalfilm.cz

Ako som už spomenul, skepticizmus voči domácej tvorbe začína rapídne narastať, a jedným z mála dôvodov, prečo si Kandidáta zapli aj ľudia, ktorí filmy rozdeľujú na tie kvalitné a otrasné je partia tvorcov, na čele s Matúšom Hečkom, ktorý spísal knižnú predlohu spoločne s Michalom Havranom a Jonášom Karáskom. Posledný menovaný vo svojom mladom veku stihol vyštudovať VŠMU, stať sa riaditeľom GunPowder, a niekoľko rokov strávil v zahraničí, a filmové znalosti ktoré nadobudol sa rozhodol preukázať vo svojom prvom celovečernom filme. 

Je zaujímavé, že Kandidát vznikol v dobe, kedy sa naplno prejavila známa kauza Gorila, no ako komentoval Hečko, "jedná sa len o šťastnú náhodu, na ktorej sme sa veľmi dobre zasmiali. Celý film má prvky čierneho humoru, myslím, že sme zaujímavo doladili dvoch hlavných hrdinov - odpočúvačov," komentoval pre denník SME tesne po premiére filmu. 

Z veľkého množstva názorov ma zrejme najviac zaujal ten od používateľa nunka na stránke ČSFD.cz, kde poznamenal, že tento film sa vybral iným smerom ako doterajšia domáca produkcia. Neexistuje iná možnosť, ako súhlasiť. Či už z dramatickej, alebo z vizuálnej stránky, Kandidát pôsobí sebavedomo, predáva sa sám, nepredávajú ho autori, či celebrity prezentujúce film v kine, ktoré podpisujú autogramy. Asi sa už niekoľkýkrát opakujem, ale na Karáskovom snímku si cením najviac zrejme práve humor, ktorý sa mne ako človeku, ktorý už zrejme ani viac sarkastický byť nemôžu nemohol nepozdávať. To s akým nadhľadom a s akou neuveriteľnou "noblesou" bol tvorcami podávaný pozdvihuje Kandidáta na absolútne inú úroveň.

Zdroj: kinema.sk

Ďalšou kapitolou je výber hercov. Či už dôrazný a presvedčivý Marek Majeský, alebo príjemná Monika Hilmerová dokumentujú to, že Kandidát miestami zosmiešňuje všetky slovenské filmy naokolo. Je paradox, že herci, ktorých takmer žiadni iní režiséri do svojich filmov nevyužívali (pokiaľ nerátame 'seriály') takto skvele do filmu zapadli, alebo lepšie povedané je to len ich nedocenený talent na podobné roly, ktorý ostatní režiséri nevideli? Skvelým príkladom je Michal Kubovčík, ktorého sa priznávam do Kandidáta videl len v zábavnom programe Haló. Svoju povesť fenomenálneho zabávača nezaprel ani v tejto snímke. S Michalom Dlouhým spolu vytvorili geniálnu dvojku, ktorá mi spríjemnila celý večer, a najmä scénky so sarkastickými narážkami na Čechov, respektíve aj na Slovákov stáli skutočne za to.

Ak môžem niečo kritizovať, tak to je rozhodne zvuk. Čo sa týka strihu a všetkých ostatných aspektov, vrátane titulnej piesne od umelca menom Vec, vytknúť sa nedá rozhodne nič, avšak práve zvuk tvorcom zrejme nevyšiel podľa očakávaní. Bolo to až príliš cítiť, a miestami to kazilo dojem z filmu, avšak naozaj len miestami.

Kandidát mal takmer všetko. Aj napriek tomu, že ma absolútne prekvapil záver, a stavím sa, že nie len mňa, no vo všeobecnosti bol Kandidát perfektným filmom. Dokonale vystihol naivitu ľudí a tú laickú dôveru typu, čo mi povedia, to je pravda. Naozaj by som začal uvažovať nad tým, že by si bol filmovým ekvivalentom povinného čítania. Otvorilo by to mnohým oči. Samozrejme však s cenzúrou (pochopiteľne, pokiaľ vám vo filmoch vadia nadávky ako samotné, tak Kandidát nie je pre vás, avšak aj odborníci sa zhodli na tom, že v tomto prípade sa výrazne podieľajú na tvorbe atmosféry. V takomto prípade sú ospravedlniteľné, nie?)

Fakty
Slovensko, 2013, 106 min., komediálny trhiller
Hrajú: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Kubovčík, Michal Dlouhý, Pavel Slabý, Ján Jackuliak, Pavel Nový, Milan Chalmovský, Roman Luknár a ďalší.
Réžia: Jonáš Karásek
Predloha: Michal Hečko & Michal Havran ml.
Scenár: Michal Hečko, Michal Havran ml., Peter Balko
Kamera: Tomáš Juríček
Hudba: Matúš Široký

Hodnotenie podľa ČSFD: 69% (ku 13.3.2015)

MOJE HODNOTENIE: 75% 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára