utorok, 27. januára 2015

Dishonored

Byť obvinený z niečoho čo ste nespravili - to dokáže človeka naštvať. A vždy Vás bude prenasledovať takmer jedna, jediná myšlienka : pomsta. Pomsta je druhé meno hry Dishonored. Hlavný protagonista hry, Corvo Attano, bol kedysi hlavným ochrancom cisárovnej. Tú však zabili nájomní vrahovia - assassini. Cisárovná Vám umiera v náručí, a hovorí posledné prianie : aby ste zachránili jej dcéru Emily, dedičku trónu. Všetci ostatní ochrancovia prichádzajú zdesení. Všetci vinia Vás, za to čo ste nespáchali. A tak sa vydávate na svoju cestu pomsty a záchranu Emily. Hra beží na Unreal Engine 3 s dobrou optimalizáciou, na rozbehnutie hry nepotrebujete špeciálne dobrý počítač, stačí mať 3GHz procesor, 4GB RAM-ku, a 9GB voľného miesta na disku.

Zdroj : epicbattleaxe.com


Celá hra je zasadená v steampunkovom meste Dunwall. Kedysi to bolo sídlo kráľovnej, no dnes je to iba upadajúce mesto, postihnuté potkaním morom. Architektúra je inšpirovaná viktoriánskym anglickom, a Amerikou v 18. storočí. Mesto navrhol a zhotovil Viktor Antonov, tvorca legendárneho City 17, z hry Half-Life 2. Zaujímavosťou je, že Vaše správanie má vplyv na celé mesto : ak sa rozhodnete pre cestu neľútostného vraždenia, mor v meste sa zhorší. V hre je perfektne naprogramovaná A.I, aj po najmenšom podozrení prehľadáva miesto. Celá hra sa skladá z 9 hlavných misií, no ak by ste ich ukončili predčasne, hra niekedy ponúka aj vedľajšie misie. V hre je jednoduchší RPG systém, stačí zbierať runy (Runes) alebo "kúzelné kosti" (Bone Charms). Tým získate možnosť odblokovať špeciálne schopnosti ako zastavenie času, prevteľovanie a iné.

 
Zdroj : digitalspy.com
V prípade, že prejdete hlavnú kampaň a stále nemáte dosť z univerza Dishonored, je tu stále možnosť dokúpiť si DLC. The Knife of Dunwall, a Brigmore Witches, sa zaoberajú Daudom, vrahom cisárovnej. V Dunwall City Trials máte možnosť otestovať svoje schopnosti - ako tichý zabijak, alebo ako bežec. Posledné "DLC" - Rat Assassin, je obdoba Fruit Ninja. V tejto hre však nesekáte ovocie, ale potkany. Hru Rat Assassin je možné stiahnúť zadarmo na zariadenia s iOS. Hra Dishonored stojí na Steame 14,99€, no v zľave stojí aj 3,74€.

Celkové zhodnotenie:

Plusy:
+ Pekná grafika
+ Optimalizácia
+ Celkom veľké a otvorené priestory

+ Možnosti, výber vlastného štýlu hrania
+ Rozšírenie obsahu pomocou DLC
Mínusy:
- A.I môže robiť niekedy problémy


MOJE HODNOTENIE: 98%

sobota, 24. januára 2015

Top 10 rolí Johnyho Deppa

Johnny Depp patrí k hereckým legendám, a v súčasnosti ho možno považovať za jedného z najlepších hereckých tvorcov vôbec. Webstránka cinemablend si pre nás pripravila nesmierne zaujímavý rebríček 10 najlepších Johnnyho rolí zostavených podľa Seana O'Connella. Ako by ste ho zostavili vy? Neváhajte sa vyjadriť v komentároch.

Úloha č. 10, Sir James Matthew Barrie, Finding Neverland (Hľadanie krajiny - nekrajiny)


Úloha č. 9, Tom Hanson, 21 Jump Street


Úloha č.8, Willy Wonka, Charlie and the Chocolate factory (Charlie a jeho továreň na čokoládu)


Úloha č.7, Sam, Benny & Joon


Úloha č.6, Raoul Doke, Fear & Loathing in Las Vegas (Strach a hnus v Las Vegas)


Úloha č.5, Ed Wood, Ed Wood



Úloha č.4, Gilbert Grape, What's eating Gilbert Grape? (Čo žerie Gilberta Grapa?)


Úloha č.3, Jack Sparrow, séria filmov Pirates of the Caribbean (Piráti z Karibiku)


Úloha č.2, Donnie Brasco, Donnie Brasco


Úloha č.1, Edward Scissorhands, Edward Scissorhands


Zdroj a foto: www.cinemablend.com






pondelok, 19. januára 2015

Na svete je prvý televízny spot na film Focus, v hlavnej úlohe Will Smith

Warner Bros Pictures predstavuje ďalší veľkolepý film, konkrétne Focus. Dnes nám toto štúdio odprezentovalo prvý televízny spot k tejto snímke. V hlavnej úlohe by sa mali predstaviť Margot Robbie s Willom Smithom a Rodrigom Santorom. Hlavným pútačom by však mal byť práve Smith, ktorý je známy najmä z Ja Legendy, alebo Mužov v čiernom. 



O scenár a réžiu sa postarala dvojica Glen Ficarra a John Requa, ktorí v minulosti režírovali úspešný film Crazy, Stupid Love. Istý druh romantiky zachovali aj vo filme Focus, keďže sa má jednať o ľúbostnú komédiu s drsným nádychom. Len počas dnešného dňa sa odvysielal vôbec prvá reklama na Focus, ktorý sa v premiére odvysiela už 27. februára. Tak čo, tešíte sa? 


Zdroj: comingsoonnet.com

nedeľa, 18. januára 2015

FOX plánuje obnoviť legendárny seriál X-Files

Seriál X-Files, alebo Akty X patrí k legendám kinematografie. Príbehy o skvelých agentoch FBI si našli milióny fanúšikov. V roku 2002 sa však tvorcovia so seriálom rozhodli skončiť, a rozhodli sa stanoviť finálne číslo všetkých častí na 202. Zdá sa však, že až tak finálne nie je. 



Predseda televíznej skupiny FOX, Gary Newman dnes slávnostne oznámil na kanáli TCA, že už rokoval s Chrisom Carterom z dôvodu obnovenia tejto seriálovej klasiky. Newman zároveň dodal, že by bol veľmi šťastný, keby si v nových X-Files zahrala stará partia hercov vrátane Davida Duchovneho a Gillian Anderson. Povedal však, že to nie je potvrdené, a že o bližších informáciách zatiaľ nechce rozprávať. 

Ako sme už spomenuli, Akty X možno považovať za seriálovú legendu. Točili sa od roku 1993, a len dvaja hlavní herci Duchovny a Anderson boli vďaka úlohám agenta Muldera a agentky Scullyovej nominovaní 21 krát na cenu EMMY. Tvorcovia neskôr vydali aj videohru a pomáhali aj pri tvorbe celovečerného filmu s rovnakým názvom. Tak čo, tešíte sa na nové X-Files? 

Zdroj a foto: comingsoon.net

sobota, 17. januára 2015

Oscary 2015: Kompletné nominácie

Iste, sme recenzisti, a venujeme sa najmä recenziám, no rozhodli sme sa, že náš projekt bude venovaný aj najaktuálnejším filmovým novinkám. Začneme hneď pomerne veľkolepo, zoznamom kompletných nominácií na zisk Oscarov 2015, ktoré sme sa dozvedeli len prednedávnom. Pochopiteľne sme vybrali len tie najdôležitejšie kategórie, pokiaľ chcete všetky, tak si pozrite oficiálnu stránku Oscarov.


Najviac nominácií získali filmy Birdman a The Grand Hotel Budapest, obidva konkrétne deväť. Zabodoval však aj The Imitation Game s ôsmymi nomináciami, či Eastwoodov American sniper so šiestimi. Rovnaký počet získal aj Boyhood

Meryl Streep opäť vylepšila svoj neprekonateľný rekord, keď je na Oscara nominovaná už 19. krát, čo je absolútne bláznivé číslo. Tentokrát si ju vyslúžila ako herečka vo vedľajšej úlohe v muzikále Into the Woods. Zaujímavé bude sledovať aj príbeh Roberta Duvalla, čerstvého oslávenca 84. narodenín, ktorý je taktiež nominovaný na najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Je to pre neho siedma nominácia. Stal sa tak najstarším mužským účastníkom užšieho výberu. Najstarším nominantom vôbec je však Emmanelle Riva, ktorá sa predstavila v snímke Amour, ktorá je mimochodom podľa nás fantastická. 

Prejdime teda k samotným nomináciám. 

Najlepší film

American Sniper
Birdman
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Teory of Everything
Whiplash

Najlepší režisér

Alexando G. Inarittu (Birdman)
Richard Linklater (Boyhood)
Benett Miller (Foxcatcher)
Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)
Morten Tyldum (The Imitation Game)

Najlepší herec

Steve Carell (Foxcatcher)
Bradley Cooper (American Sniper)
Benedict Cumberbatch (The Imitation Game)
Michael Keaton (Birdman)
Eddie Reddmayne (The Teory of Everything)

Najlepšia herečka

Marion Cotillard (Two Days One Night)
Felicity Jones (The Theory of Everything)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Gone Girl)
Reese Witherspoon (Wild)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Robert Duvall (The Judge)
Ethan Hawke (Boyhood)
Edward Northon (Birdman)
Mark Ruffalo (Foxcatcher)
J.K. Simmons (Whiplash)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Patricia Arquette (Boyhood)
Laura Dern (Wild)
Keira Knightley (The Imitation Game)
Emma Stone (Birdman)
Meryl Streep (Into the Woods)

Najlepšia kamera

Emmanuel Lubezki (Birdman)
Robert Yeoman (The Grand Budapest Hotel)
Lukasz Zal & Ryszard Lenczewski (Ida)
Dick Pope (Mr. Turner)
Roger Deakins (Unbroken)

Najlepší zahraničný film

Ida (Poľsko)
Leviathan (Rusko)
Tangerines (Estónsko)
Timbuktu (Mauritánia)
Wild Tales (Argentína)

Najlepší animovaný film

Big Hero 6
The Boxtrolls
How to train your dragon 2
Song of the Sea
Tale of Princess Kaguya

Trailery

The Grand Budapest Hotel


Birdman


The Imitation Game


American Sniper


Boyhood


Zdroj: oficiálna stránka Oscarov, vrátane foto


piatok, 16. januára 2015

RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční

"Musíme nájsť Marvyho!" (Frank) - "Veď on zomrel pred rokom." (pani) - "No tak, on už tak zomrel asi stokrát."

Je zaujímavé, že všetky hviezdy akčných filmov sa postupne dávajú aj na takéto 'lacnejšie' komédie. Je pravda, že vo viacerých prípadoch som doslova znechutený, Bruce Willis však rozhodne nesklamal. Áno, RED som si nezapínal príliš nadšený, vypýtal som ho však s úsmevom na perách. Chcelo to trochu prepracovať zápletku a pokojne z toho mohol byť jeden z filmov roka 2010. 

Joe a Erich Hoeberovci nerobili nikdy väčší film, seriál, či dokument. Práve ich viacerí vinia z toho, že sa RED nestal kultom, ale len nadpriemerným akčným filmom, práve ich scenár bol ostro kritizovaný u viacerých kritikov. Osobne však nemám rád kritizovanie jednotlivých tvorcov (pokiaľ nerátame hercov), pretože je ťažko nadávať na scenár, keď nevieme, či nebol robený na mieru režisérovi a podobne. Hoebercov v podstate nikto pred filmom, ktorý mal formálne meno Cooper nepoznal, a dodnes sa snažia čo najúčelnejšie vyhýbať médiám. Pravdou však je, že odviedli dobrú prácu, keďže sa postarali o celú časť preprodukcie od námetu až po finálnu verziu scenárov. Zdá sa však, že nápadov majú stále dosť, keďže by mala už v tomto roku vzniknúť tretia časť. Paradoxné je, že o nej vieme snáď len to, že scenár majú robiť práve Hoeberovci, a že tam bude hrať Bruce Willis. Nič viac, nič menej, žiadne videá, len prázdne špekulácie, že by sa vo filme mohli objaviť Hopkins, či Brian Cox. Uvidíme. 

Zdroj: cinemaview.sk

K prvému dielu, ktorý tu rozoberám. Bruce nesklamal, naopak bol úžasný a rozhodne si získal sympatie mnohých fanúšikov na celom svete. Veľmi ma mrzí, že tvorcovia nenechali viac priestoru Morganovi Freemanovi, ktorého postava bola geniálna, no každopádne musíme akceptovať rozhodnutie Roberta Schwentkeho, ďalšieho zaujímavého režiséra z Nemecka, ktorý tiež nikdy predtým projekt podobných rozmerov nerobil. 

Mary Parker a Helen Mirren vás prekvapili svojou hereckou 'flexibilitou', a ukázali vám, že dokážu zahrať naozaj všetko. Len herečky ich formátu sa dokážu vžiť aj do takýchto absolútne nezvyčajných úloh, len herečky ich formátu ich veľmi dobre zvládnu. Treba však spomenúť aj iných hercov, tých, ktorým mená sa nespomínajú dokonca ani v titulkoch - komparzistov, ktorých bolo rozhodne mnoho. Veľmi zaujímavé je, že keď sa natáčala jedna zo strieľačiek v Toronte ľudia volali na políciu, pretože si mysleli, že sa odohráva reálna streľbu. 

Zdroj: bratislavskenoviny.sk

Poďme si to nejako finálne zhodnotiť. RED mal všetko, napätie, humor, akciu, no ako som spomenul, chýbalo mu niečo, čo by ho povýšilo na vyšší filmový level, teda z nadpriemernej snímky na maximálne kultovú. Škoda. 

Fakty
USA, 2010, 107 minút, komédia/akčný/krimi/trhiller
Hrajú: Bruce Willis, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker, Helen Mirren, John Malkovich, Karl Urban, Richard Dreyfusss a ďalší.
Réžia: Robert Schwentke
Scenár: Joe & Erich Hoeberovci
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: Christophere Beck


Hodnotenie podľa ČSFD76% (ku 16.1.2015)

MOJE HODNOTENIE: 75%

Tomáš Čorej, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

Strasti a útrapy Adriana Mola

Pre mňa, ako pre dieťa novšej generácie nebolo jednoduché dostatočne doceniť kvality knihy Adriana Mola. Pochopiteľne, príbehy tohto inteligentného britského chlapca zaujali milióny ľudí na celom svete, viacerí ľudia mi dokonca povedali, že absolútne zmenili ich zmýšľanie, no čo sa týka mňa nikto nemohol čakať, že veľmi kvalitne napísaný román Sue Towsendovej by ma mohol nejako poznačiť.

Je zaujímavé ako veľmi sa doba zmenila od začiatku 80-tych rokov, teda od rokov do ktorých bol dej situovaný. Už len to, že hlavný hrdina kúpil za tri libry všetky vianočné darčeky, už len to, že nová relácia v televízii bola považovaná za zázrak ukazuje ako veľmi sme sa po všeobecnej stránke posunuli. Z pozitívneho, aj negatívneho hľadiska. Presne tak ako celá kniha. Nudnejšie momenty striedali tie viac záživné, a opačne. Autorka však zrejme dbala na to, aby diváka zaujal úvod, čo sa jej rozhodne podarilo, a čo bolo dôvodom, prečo človek Adriana Mola dočítať jednoducho musel

Zdroj: www.paseka.sk


Viacerí si ani neuvedomujeme, aké náročné je písať denník. V niekoľkých vetách musíte jasne a stručne predstaviť najdôležitejšie udalosti dňa, koniec koncov z niekoľkých viet, ktoré máte na jeden deň musíte spraviť súvislý dej. Sue Towsendová sa však vžila tejto úlohy veľmi dobre. Bohužiaľ už zosnulá rodáčka z Leicestru mala úlohu o to zložitejšiu, že písala v inom rode, z pohľadu chlapca, a ešte aj v tínedžerskom veku. Zoberte si, že keď napísala posledného Adriana Mola (2009) mala 63 rokov, a v tomto období už bola slepá! 

Konkrétna časť Strasti a útrapy Adriana Mola sa vyznačovala skvelými básničkami, ktoré písal hlavný predstaviteľ, ktorých zbierku by som si rozhodne rád pozrel (samozrejme, keby si dal niekto tú námahu zdokumentovať to), a typickým svojským humorom, ktorý mal v sebe viacero prvkov, ktoré rozosmiali asi len istú skupinu ľudí -  ja som rozhodne medzi nimi. V porovnaní s ostatnými dielmi sa vraj jednalo o suverénne najlepšiu, prirodzene po tej prvej. 

Fakty
Leicester, 1984, Sue Towsendová, 1990-1995 preložené do slovenského jazyka

MOJE HODNOTENIE: 79%

Tomáš Čorej, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

nedeľa, 11. januára 2015

Exodus: Bohovia a králi


„Prišiel som ti povedať, že sa niečo blíži. Niečo, čo presahuje teba aj mňa. Ide o prežitie Egypta, rozumieš?“

Filmy s biblickým základom sa zrejme stávajú čoraz populárnejšími. Prvý tu bol Noe od Darrena Aronofskeho, akási fantasy s podmazom z knihy Genezis, ktorej som však nebol svedkom. A teraz tu máme Exodus od Ridleyho Scotta.

Zdroj: www.moviz4u.in
Nuž, pán režisér rozhodne nesklamal obsadením, efektmi... a vlastne ničím. Sigourney Weaver dal do vedľajšej role Ramzesovej matky, postavu Mojžiša stvárnil batmanový Christian Bale, Ramzesa si zahral Joel Edgerton a svoj priestor dostal aj hebrejec Nun v podaní Bena Kingsleyho a.k.a. Gandhí. Toto všetko bola stávka, ktorú rozhodne neprehral. Ramzes síce miestami pôsobil ako po pár frťanoch, ale ako tvrdý faraón s nalíčenou maskou sadol výborne. Mojžiš zasa taktiež presvedčivo podal cestu od egyptského princa k starcovi so židovským národom za chrbtom na ceste do Kanaánu. Aj keď sprvu vyzeral ako neveriaci a odmietal si pripustiť, že by sám mohol patriť k hebrejcom, nakoniec sa podujal na úlohu viesť otrokov do ich zeme zasľúbenej.

A s týmto mu už pomáhal Boh, ktorý sa zjavoval ako malý chlapec. Zoslal na Ramzesa Desať rán egyptských, zahŕňajúcich vredy, krvavé more, smrť dobytka a húfy žiab, ktorých naozaj pri natáčaní mali štyri stovky. Tým ho však len vyprovokoval k horšiemu zaobchádzaniu a toľko zmieňovaných „400 rokov otroctva“ vrcholilo čoraz väčším vzdorom, popravami a stupňujúcimi pracovnými podmienkami. Samozrejme, až kým neprišla posledná Rana a Ramzes nestratil svojho syna. To bolo niečo, na čo sa pozeralo dosť ťažko, pretože, ako to čoraz častejšie chodí, veci sa ukazujú tak ako sú. A tak pohľad na mŕtve bábätko je nielen nepríjemný, ale nakoniec vyvoláva akúsi ľútosť voči krutému vládcovi, ktorý sa viac nemohol vzoprieť vyšším silám. Necháva, teda, židovský národ odísť.

No a potom sa to v ňom opäť zlomí a zatúži po pomste. Prenasleduje svojho nevlastného brata, pripravený zabiť každého prepusteného otroka.

Ramzes (vpravo) a Mojžiš (vľavo) pred bitkou s Chetitmi.
Zdroj: www.patheos.com
A tu sa dostávame k bitkám. Po poslednom Hobitovi musím poďakovať Ridleymu Scottovi za uveriteľné bitky s veľkou časťou vojakov z mäsa a kostí, nie dorobených počítačom. A aj za skutočnú krajinu, zasadenú viac v teréne, konkrétne v Španielsku, než v štúdiu, kde sa zo zeme práši, z hôr sa sype kameň a trsy trávy povievajú vo vetre tak, ako sme na to zvyknutý. Zaujímavosťou je, že pre tento film bola postavená skutočná, kilometer dlhá a kilometer a pol široká, scéna egyptského mesta.
Boje však nezobrazil výborne len po realistickej stránke, ale aj brutalita a zabíjanie Chetitov na začiatku filmu hlava-nehlava bolo čosi, čo k tomu patrilo a vôbec som nepremýšľal nad tým, že toto mohol vystrihnúť, tamto iba naznačiť.

Aj spomínané Rany Egypta vymyslel výborným spôsobom, aj keď niektoré, ako napríklad obrovský príval hmyzu, zhrnul do jednej a tak sa z desiatich stalo sedem alebo šesť. No stále to dávalo zmysel a pri každej jednej katastrofe som súcitil spolu so sužovanými Egypťanmi (najmä pri muchách, komároch a ostatnej hávedi, lebo to je niečo, čo skrátka neznesiem, ani keď mi to poletuje v izbe po jednom, nieto takto v tisícoch).

Film napokon vyvrcholil prechodom cez Červené more, keď takmer zúfalý Mojžiš uvidí z neba padať hviezdu za obzor a ránu odrazu voda ustupuje a oni bezpečne môžu prejsť na druhú stranu. Bola to pasáž, ktorá mi naozaj vyrazila dych od samého začiatku do konca, kde až samo more ukáže nevlastným bratom, kde má ktorý miesto po vyplavení každého na iný breh.


Posledné prichádzajú Prikázania, a tam sa film končí venovaním režisérovmu bratovi Tonymu Scottovi.
Kto pozná pôvodný príbeh o Mojžišovi, ten dobre vie, čo má čakať, aj keď je dosť možné, že film predstihne tieto predpoklady.

(Mimochodom, odporúčam vypočuť si aj soundtrack. Rozhodne má neuveriteľné grády...)

Fakty
USA, Veľká Británia, Španielsko, 2014, 151 min., historická dráma
Hrajú: Christian Bale, Joel Edgerton, Ben Kingsley, Sigourney Weaver, John Turturro, Aaron Paul a ďalší.
Réžia: Ridley Scott
Scenár: Steven Zaillian
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Alberto Iglesias

Hodnotenie podľa ČSFD: 68% (ku 11.1.2015)


MOJE HODNOTENIE: 86%

Návšteva starej dámy (Friedrich Dürrenmatt)

 Autor tragikomédie Friedrich Dürrenmatt je známy hlavne kvôli svojim atypickým až pesimistickým názorom. Komédiu považoval za jediný žáner, ktorý dokáže vyjadriť tragiku doby. Stará pani vystupuje ako pokušiteľka občanov a ich reakcie  majú ukázať  "ľudskú ochotu zvyknúť si na neľudské podmienky". Vo svojom diele satirickými prostriedkami kritizoval vtedajšiu spoločnosť. Zastával názor, že všetko sa dá kúpiť peniazmi, ktoré podľa neho ešte viac kazia svet. 

Scéna dotvára dej ilúziou chudoby mesta. Na stenách budov sú prilepené útržky z novín, či kníh.  Repliky z nich počujeme v priebehu hry aj z úst jednotlivých postáv. Do scény je zakomponovaná aj stanica s búdkou Prednostu stanice. 


Premiérou scénografky Soni Mrázovej bola práve táto inscenácia, vďaka ktorej doteraz spolupracuje  s divadlom Jonáša Záborského v Prešove. 


Zdroj: www.djz.sk

 Autorkou kostýmov je scénografka Anita Szökeová. Jej návrhy  majú pripomínať divákom, že chudobný môže byť ktokoľvek, či už je to učiteľ, lekár, policajt,   alebo starosta mesta. Mravný postoj obyvateľov krachujúceho mestečka sa  postupne mení,  čo môžeme vidieť aj na zmene kostýmov. Dotrhané a zaprášené šedočierne kostýmy sa v priebehu hry zamieňajú na žiarivo žlté. 


Inscenácia miestami pripomína grotesku, hlavne vďaka živej klavírnej hudbe Martina Husovského, ktorý sa po celý čas nachádza na scéne ako Prednosta stanice.

Manželia Stražanoci, ktrorí stvárňujú hlavné postavy, hrajú veľmi reálne, čo prispieva aj k celkovému dojmu predstavenia. Avšak pri ostatných postavách v deji sa už režisér snažil o ich štylizáciu.

Tempo predstavenia sa stále stupňuje počtom postáv, ktoré sa prikláňajú na stranu starej dámy.  Gradovanie deja vzvrcholí okamihom , keď  všetky postavy, okrem Illia sú na jej strane. Tempo zastaví až redaktorka, ktorá predstavenie vráti o scénu dozadu.

Divadelná sezóna Prešovského divadla 2012/2013 nie je zameraná jedným smerom, ale je inšpirovaná  citátom Wiliama Shakespeara "Celý svet je divadlo."  Žijeme vo svete, v ktorom nezodpovedné zaĺlžovanie takmer zrazilo svetovú ekonomiku na kolená.  Preto v súčasnosti uvedenie inscenácie "Návšteva starej dámy" nemá za úlohu otvoriť  oči publiku, ale vyjadruje tvrdú kritiku spoločnosti.

V každej divadelnej sezóne  nájdeme v  réžii umeleckého šéfa  Michala Nahlíka predstavenie, ktoré má slúžiť ako zrkadlo doby. Tento režisér, ktorý už v DJZ režíroval 17 predstavení, tvrdí že táto divadelná hra bude, bohužiaľ, aktuálna vždy. Sám chcel túto inscenáciu uviesť už skôr, no čakal, kým budú na ňu herci pripravení.




Napísané 'Kamilou', projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.

sobota, 10. januára 2015

Blbý a blbší sú späť

Čo si budeme navrávať, v rýchlosti by som nevedel povedať uletenejšiu komédiu, akou je Blbý a blbší, čo je jednoznačným dôvodom k tomu, aby som si pozrel aj pokračovanie tohto legendárneho filmu. Jim Carrey a Jeff Daniels v prvej časti zmenili dobu, a ukázali, že okrem toho, že vynikajú v dramatických snímkach sú fantastickí komici, ktorých si jednoznačne musíte zamilovať. 

Ako to povedať, to či si obľúbite druhú časť Dumb and Dumber závisí najmä od vás, a hlavne od vášho pohľadu na film. Pokiaľ očakávate hlbší zmysel, alebo nejaké inteligentné vtipy, tak budete považovať čas strávený jeho pozeraním za zbytočný. No ja som sa rozhodol, že absolútne vypnem mozog, že sa nebudem nad ničím zamýšľať, a napokon sa vyplatilo. Dalo by sa však povedať, že Blbý a blbší sa absolútne nezmenili. Či už z pohľadu tvorcov, alebo pohľadu na spracovanie filmu. O réžiu sa postarali Bobby a Peter Farellyovci, ktorí vás doslova prekvapili s akou čerstvosťou Blbého a blbšieho spravili aj napriek tomu, že budú už o chvíľu oslavovať 60-ku. Tí však mali jedno obrovské šťastie, že mali k dispozícii starú, dobrú hereckú zostavu na čele s geniálnym Jimom Carreym, ktorého tvár vás dokázala rozosmiať aj keď sa v podstate nič vtipné počas filmu nedialo. Osobne si však myslím, že výkon Jeffa Danielsa nebol o nič menej chvályhodný, aj napriek tomu, že nemal na hlave typický hríbik. Tento herec, ktorého som si zafixoval ako drsného moderátora z The Newsroom sa jednoducho zrejme narodil pre rolu Harryho, rovnako však ako Jim pre Lloyda. 

Zdroj: screenrant.com

Podľa filmovej literatúry má každý film tri vrstvy - tá prvá je pre bežného diváka, druhé pre pozornejšieho sledovateľa a tá tretia pre tých, ktorý sa na film stopercentne koncentrujú a dokážu vnímať aj veci a zvlášť vtipy, ktorým iní nechápu. Práve v tomto Dumb and Dumber vyniká, vo filme sa skrývalo veľa perfektného humoru, ktorý viacerí ani nepostrehli. Spomeňme si však aj na scénu, keď bol kapitán Lippincott zamaskovaný ako predajný automat, ktorú robili tvorcovia 6 hodín, a ktorá nebola vôbec dozdobovaná CGI efektami, čo je naozaj obdivuhodné. 

Zhrňme si teda Blbého a blbšieho. Nemal pointu, ani najmenšiu, ale pobavil (minimálne ľudí, ktorí sa vedia pri filme uvoľniť, ako ja). Nepriniesol síce nič nové, ale Jim Carrey s Jeffom Danielsom sa aj tak perfektne zhostili svojich úloh, rovnako ako v prvej časti. Bolo to slabšie, ako pred 20 rokmi, ale všeobecne to bolo ešte na hrane. 

Fakty
USA, 2014, 102 minút, komédia
Hrajú: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner, Bill Murray, Cam Neely, Rob Riggle, Rachel Melvin, Arin Allin O'Reilly a ďalší.
Réžia: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Scenár: Sean Anders, John Morris, Bennett Yellin, Mike Cerrone
Kamera: Matthew F. leonetti
Hudba: Empire of the Sun

Hodnotenie podľa ČSFD55% (ku 10.1.2015)

MOJE HODNOTENIE: 70%

Tomáš Čorej, projekt MeeTee Production & Som recenzista, 2014. Všetky práva vyhradené.